استفاده از قالب­های وافل در فونداسیون  به عنوان یکی از روش­های بهسازی خاک در خاکهای مشکل آفرین قابل استفاده است.  بعضی از خاک­ها در مقابل رطوبت به شدت واکنش می­دهند و دچار تورم، کاهش مقاومت یا روانگرایی می­شوند. اصطلاحا به این نوع خاک­ها، خاک­های مشکل آفرین گفته می­شود. خاک­های مساله  ­دار یا مشکل آفرین شامل خاک­های متورم شونده، روانگرا، منبسط شونده و رمبنده( فروریزشی) هستند. خاک­های متورم شونده خاک­هایی هستند که در اثر افزایش رطوبت تغییر حجم افزایشی قابل توجهی از خود بروز می­دهند. در واقع می توان گفت خاک­های قابل تورم در جهت کاملاً مخالف با عمل تحکیم حرکت می­کنند، یعنی به جای از دست دادن آب و کاهش حجم، آب را جذب کرده و افزایش حجم پیدا می­کنند، پدیده­ ی تورم، پدیده  ­ای برگشت پذیر است، یعنی خاک بعد از کم شدن رطوبت منقبض میگردد.خاک منبسط شونده نوعی از خاک­های عمدتا رسی است که دانه ­ های آن وزن کمی دارند و ساختاری گرد دارند که درون آن محیطی متخلخل و لایه خارجی آن­ها مقاوم است. در خاک منبسط شونده با تغییر مقدار رطوبت خاک در ساختار آن­ها تورم رخ می­دهد.

کاربرد قالب وافل در فونداسیون
کاربرد قالب وافل در فونداسیون

خاک منبسط شونده با حجم بالایی از مواد معدنی منبسط شونده باعث ایجاد ترک­های بزرگ در سطح زمین می­شوند. خاک­های رسی حاوی کانی ­های مونت موریلونیت و بنتونیت می­تواند پتاسیل بالایی از انبساط پذیری را داشته باشند. مقابله با اثرات خاک منبسط شونده یک از اساسی­ ترین چالش­ های موجود در مهندسی ژئوتکنیک است. این خاک­ها در صورت تورم باعث ایجاد ترک در فونداسیون ساختمان­های موجود می­شوند. خاک منبسط شونده با تغییر سطح آب زیرزمینی دچار انبساط یا انقباض خواهد شد .  خاک­های منبسط شونده باعث نشست نامتقارن در ساختمان نیز می­شوند. خاک­های روانگرا در اثر نیروهای زلزله مقاومت خود را به صورت کامل از دست می­دهند و مانند یک سیال روان رفتار می­کنند. خاک­های رمبنده معمولاً دارای ساختار باز بوده و پیوند بین ذرات ضعیف می­باشد. این خاک­ها به صورت سست رفتار کرده و در صورت اشباع شدن بدون تغییر در بار وارده و یا قرار گرفتن تحت نیروی ارتعاشی نشست زیادی کرده و ظرفیت باربری آن به شدت کاهش می­ یابد. در طبیعت خاک­ هایی هستند که تحت تنش یکسان، با افزایش درصد رطوبت میزان کاهش حجم بسیار زیادی از خود نشان خواهند داد. این­ گونه خاک­ها به خاک­های رمبنده معروف می­ باشند. به طور کلی می‌توان  پدیده رمبندگی   را ریزش ناگهانی خاک در اثر از دست رفتن مقاومت عامل پیوند دهنده ذرات خاک تعریف کرد. خاک­های رمبنده بیشتر در نواحی گرم و خشک یافت می­شود. جهت اجرای پروژه در خاک­های مشکل آفرین  منبسط شونده ، قالب­های پلاستیکی وافل بر روی خاک مساله ­دار قرار داده می­شوند.

کاربرد قالب وافل در فونداسیون

 

فونداسیون گسترده با قالب وافل Waffle mat foundation نوعی از شالوده است که قالب ها بر روی خاک مساله دار قرار داده می شوند تا خاک ظرفیت باربری مناسبی در مقابل بارهای سازه داشته باشد. بتن بر روی جعبه های مشبک ریخته می-شود تا دال فونداسیون مورد نظر و هم چنین یک سری از تیرهای نازک را در دو جهت ما بین جعبه های وافل، به وجود آورد. حفرات خالی ایجاد شده در بالای خاک، امکان حرکت و افزایش حجم را به خاک می دهد. دال فونداسیون وافل در مقابل تورم و نشست های نامتقارن سازه مقاوم است. ملاحظات اجرای سازه در این نوع فونداسیون مشابه با اجرای سایر فونداسیون ها با روش های معمول است. شکل زیر نمایانگر عملکرد اجرای فونداسیون با قالب وافل است. تصاویر زیر عملکرد وافل را در برابر فشارهای خاک منبسط شونده نمایش می دهد.

جعبه های وافل قرارگرفته بر روی خاک منبسط شونده
تغییر حجم خاک منبسط شونده داخل حفرات وافل
جعبه های وافل قرارگرفته بر روی خاک منبسط شونده
1
جزییات اجرایی دال وافل در فونداسیون

هنگامی که خاک زیر این فونداسیون منبسط می­شود، خاک داخل حفره ­های به وجود آمده از جعبه ­های مشبک منبسط می­شود. در طراحی این  شالوده عرض تیرهای در تماس با خاک حداقل می­ گردد، تا نیروی خاک انبساطی روی آن تیرها کمینه گردد. با وجود این، تیرها به این صورت طراحی می­ شود که آن قدر عریض باشند تا نیروی شالوده روی خاک از نیروی مجاز قابل تحمل خاک بیشتر نشود.

به طور کلی دو وجه تمایز این فونداسیون با سایر فونداسیون­ها آن است که حفره­هایی که توسط جعبه ­های مشبک ایجاد می­شود، به عنوان دریچه اطمینان عمل می­کند که خاک­ های رو به بالا را جذب کرده و ترک­های سازه­ ای قابل ملاحظه را حذف می­کنند.

ثانیا، با وجود آنکه وافل مت سخت­ ترین مقاطع را به وجود می­ آورند اما این سیستم سطح تماس کمتری را در مقایسه با سایر سیستم ­های فونداسیدن با خاک زیرین خود داراست. و سطح تماس کمتر، به معنای نیروی برکنش (uplift) کمتر روی دال به هنگام بالا آمدن خاک است. تصاویر زیر اجرای فونداسیون با قالب وافل را نمایش می دهد.

کاربرد قالب وافل در فونداسیون
کاربرد قالب وافل در فونداسیون

گرد آوری: دکتر محمدعلی شکوهی، مسئول دفتر فنی مجموعه گرین وافل