در این مقاله سعی شده است تا ضوابط و نکاتی در خصوص قالب بندی وقالب برداری سقف وافل یکطرفه و دوطرفه با قالب گرین وافل ارائه شود.  قالب سقف وافل( گرین وافل) جز قالب های غیرماندگار و موقت سقف محسوب می شود. استفاده از این نوع سیستم علاوه بر حذف بتن ناکارآمد ( بتن ناحیه کششی) موجب کاهش بار مرده وارد بر سازه می گردد. یکی دیگر از مزیت های استفاده از قالب سقف وافل گرین وافل، استفاده از دهانه های بلند در سازه بدون استفاده از ستون می باشد که این موضوع از لحاظ معماری و استفاده بهینه از فضا به خصوص در فضاهای مشاعات و پارکینگ  از اهمیت بسزایی برخوردار است.  سیستم قالب سقف وافل گرین وافل مطابق با آیین نامه های ACI، آبا، نشریه 2800 ، مباحث مقررات ملی ساختمان، همچنین ضوابط ویژه طراحی در برابر حریق، نشریه543 و فصل19مبحث نهم می باشد.

در اجرای قالب بندی با سیستم سقف وافل گرین وافل رعایت کلیه­ ی ضوابط مندرج در آیین نامه ­های زیر الزامی می­باشد:

  • مبحث نهم مقررات ملی
  • آیین نامه بتن ایران( آبا)
  • دستورالعمل طراحی و اجرای سقف­های تیرچه بلوک( نشریه 543)
  • نشریه 55 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
 
سقف وافل - ضوابط قالب بندی و قالب برداری سقف وافل- گرین وافل
سقف وافل - ضوابط قالب بندی و قالب برداری سقف وافل- گرین وافل

ضوابط نگهداری و مونتاژ قالب گرین وافل

  • دپوی قالب وافل باید به صورت تراز و حداکثر 10 ردیف انجام گیرد. از دپوی قالب به صورت نامنظم و غیر ترازخودداری گردد.
  • جهت اتصال قالب ها به یکدیگر از پیچ و مهره گالوانیزه نمره 8 با طول 3 سانتی متر و با واشر فنری یا تخت استفاده گردد.
  • از سفت کردن بیش از حد پیچ ها خودداری گردد.
  • قالب های مونتاژ سقف وافل شده با طول بیش از 2/30 متر حتماً توسط دو نفر حمل گردد. در غیر اینصورت احتمال آسیب دیدن قالب وجود دارد.
  • قالب سقف وافل نیاز به چرب کردن ندارد ولی توصیه می شود جهت دوام بیشتر قالب و تمیز ماندن سطح آن از مقدار کم روغن مخصوص قالب استفاده شود و یا پس از استفاده هر پنج سقف ، یکبار با آب شسته و تمیز شود.
  • قالب وافل مونتاژ شده طبق نقشه ها ودر جهت تیرریزی بر روی زیرسازی سقف قرار می گیرد.

هنگام چیدن قالب ها ، سعی شود لبه قالب سقف وافل جهت جلوگیری از ماندن در بتن تیر اصلی ، پشت آویز تیرها قرار گیرد.

  • جهت فیکس کردن
  • قالب سقف وافل به یکدیگر (در قسمت کف تیرچه ها ) حتماً از میلگرد U شکل(به صورت گیره) با فاصله حداکثر 40 سانتی متری استفاده شود و یا به وسیله سیم قالب بندی به یکدیگر فیکس شود..
  • جهت افزایش پاشنه تیرچه (بیش از 10 سانتی متر ) از پوشش هایی مثل کارتن پلاست ضخیم ، تخته ،قوطی یا ورق فلزی استفاده شود.
  • حین بتن ریزی سقف وافل، لازم است که زیرسازی سقف شامل جک ها و قالب های گرین وافل مجددا بررسی شوند.

ضوابط کلی قالب بندی

قطعات قالب سقف وافل باید در کنار هم به گونه مناسب قفل و بست شوند که از هدر رفتن شیره بتن جلوگیری شود.
قالب ها باید از هر گونه آلودگی ،ملات و مواد خارجی و نظایر آن عاری باشد.

زمان قالب برداری سقف وافل مطابق جدول زیر میباشد.

 

سقف وافل - ضوابط قالب بندی و قالب برداری سقف وافل- گرین وافل

برای تیر­ها و دال­های با دهانه تا 7 متر برداشتن کل قالب و داربست و زدن پایه­ های اطمینان مجاز است ولی برای دهانه های بزرگتر از 7 متر ، تنظیم قالب و دار بست باید طوری باشد که برداشتن قالب بدون جابجایی پایه­های اطمینان میسر شود.

با توجه به اینکه بار بتن ریخته شده در هر سقف ، به صورت مستقیم بر دال سقف زیرین وارد می­گردد،می­بایست پایه­ های اطمینان طبقه زیرین برای کمک به باربری دالی که سقف فوقانی آن در حال بتن ریزی است حداقل تا یک هفته با فواصل حداکثر 2 متری وجود داشته باشد. 

ضوابط زیر سازی، بتن ریزی و قالب برداری سقف وافل(گرین وافل)

  • جک­ها می­بایست کاملا صاف و سالم بوده و به شکل کاملا شاقول در زیر قالب­ها مهار شوند.
  • در صورتی که جک­ها روی دال قرار می­گیرند ،در زیر جک­ها می­بایست صفحات دایروی شکل یا مربعی به قطر یا طول 10 سانتی متر وجود داشته باشد تا از پانچ بتن جلوگیری به عمل آید.
  • در صورت قرار گیری جکها بر روی خاک و یا مصالح و اجسام قابل انعطاف ،می­بایست زیر جک­ها را جهت جلوگیری از نشست جک در هنگام بتن ریزی با الوارهای چوبی یا صفحات نسبتا ضخیم و بزرگ مهار نمود.
  • جهت زیرسازی سقف وافل میتوان از لوله یا پروفیل و یا ابزار مشابه استفاده کرد.
  • در صورت افزایش ارتفاع سقف ها و طول جکها ، می بایست از اتصالات مناسب در کمرکش و یا داربست مناسب(مثلثی یا همان اسکافولد) استفاده کرد.

توضیح : ابتدا در جهت عمود بر تیرچه و با فاصله حداکثر 60 سانتی متر لوله یا پروفیل قرار می گیرد و سپس زیر آن در جهت عمود بر زیرسازی با فاصله مناسب لوله یا قوطی جهت مهار سرجک قرار داده می شود.

  • در محل اتصال قالب سقف وافل به تیرها باید برای جلوگیری از لغزش و حرکت قالب حین بتن ریزی ، قالب سقف وافل در این محل ها با میخ یا سیم آرماتوربندی یا تخته نگه داشته شود
  • در هنگام قرار دادن میلگرد تیرچه و حرارتی ، کاور میلگرد از بغل و از کف قالب بوسیله اسپیسر رعایت شود.
  • جهت افزایش کیفیت و سرعت کار ، می توان درمحل تیرچه ها از خرپای آماده کارخانه ای و جهت میلگرد حرارتی از شبکه ها مش با چشمه 25*25 سانتی متر از نوع میلگرد نمره 8 استفاده کرد.
  • درصورت نیاز می توان ورق های فلزی با گیرایی مناسب در کف تیرچه قرارداد، که پس از بتن ریزی و باز کردن قالب سقف وافل بدون آسیب رساندن به تیرچه به عنوان محل جوش برای ساپورت تاسیسات مورد استفاده قرار گیرد.
  • درصورت نیاز به عبور تاسیسات از داخل سقف، می توان قبل از بتن ریزی سقف وافل، غلاف هایی از لوله پولیکا در محل های مورد نیاز و با رعایت موارد آیین نامه بین قالب ها قرارداد.
  • تمامی تیرچه ها با ویبره مخصوص سقف ، ویبره زده شود.
  • از تجمع بیش از حد بتن بر روی سقف وافل مانند دیگر سقف ها خودداری شود.
  • حداقل ضخامت دال روی تیرچه 5 وحداکثر 10 سانتیمتر می­باشد.(طبق نظر مهندس محاسب)
  • جهت داشتن بتن نمایان یا اکسپوز در سقف وافل حتماً از روان کننده استفاده شود.
  • جهت جداسازی قالب سقف وافل از بتن، توصیه میشود از دیلم کوچک فلزی استفاده شود، درصورت اجرای صحیح قالب بندی سقف، گرین وافل به راحتی از بتن جدا می شود و نیاز به فشار بیش از حد نمی باشد.
سقف وافل - ضوابط قالب بندی و قالب برداری سقف وافل- گرین وافل

 طراحی وساخت قالب سقف وافل

بار وارده بر قالب سقف وافل(گرین وافل) : تست قالب وافل جهت سه برابر نیروهای وارد بر سقف در حین بتن ریزی، شامل بار مرده بتن، تجهیزات و زنده  انجام شده

سطح قالب سقف وافل : سطح قالب باید صیقلی و  عاری از هرنوع آلودگی در حین بتن ریزی باشد و درز قالب بندی باید کاملا” چسبیده باشد بطوریکه شیره بتن از آن خارج نگردد .

قالب بندی سقف وافل و نصب تکیه گاه های موقت

پس از قرارگیری قالب سقف وافل و تیرچه درجا  بین دو تکیه گاه اصلی، شمع بندی و قالب بندی به وسیله ی چهار تراش یا قوطی و یا لوله داربست به صورت عمود بر جهت تیرچه ها انجام می شود.

به طور کلی، چهار تراشها و شمع ها باید طوری نصب شوند که بتوانند در مقابل نیروهای وارده مقاومت نمایند . آنها را باید طبق اصول و قواعد مربوطه، به یکدیگر متصل کرد. در اجرای تکیه گاه های موقت (در هنگام شمع بندی) و جمع آوری آنها، نکته های زیر باید رعایت گردند:

الف – در صورتی که شمع ها روی زمین تکیه داشته باشند، باید مطمئن بود که زمین زیر شمع، به علت دستی بودن خاک یا جذب رطوبت بعدی، نشست نکند. به طور کلی، در صورت سست بودن زمین، باید با افزایش سطح تکیه گاه شمع ها و جلوگیری از نمناک شدن زمین، از نشست جلوگیری کرد.

ب – چنانچه تکیه گاه شمع ها، سقف طبقه ی زیرین باشد، باید وزن شمع بندی و سقف مورد احداث، به منزله ی سربار سقف زیرین در نظر گرفته شده و با توجه به عمر بتن سقف زیرین، تقویت لازم برای آن پیش بینی گردد. در غیر این صورت، سقف زیرین تحمل سربار وارده را ننموده و این امر باعث آسیب دیدن آن خواهد شد

ج – در جمع آوری تکیه گاه های موقت نیز باید از حصول مقاومت کافی سقف مورد نظر جهت تحمل وزن خود و سربارهای وارده از جمله شمع های مربوط به سقف بالاتر، اطمینان حاصل کرد.

مجموعه فنی مهندسی گرین وافل به عنوان اولین تولید کننده، مشاور و مجری تخصصی سقف وافل نوین در ایران، آماده هرگونه مشاوره به مهندسان و سازندگان گرامی می باشد.

جهت ارتباط با کارشناسان ما لطفا از  طریق سایت بخش تماس با ما اقدام فرمایید

www.greenwaffle-as.com

منابع:

1- آیین نامه بتن ایران

2- نشریه 55 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور

3- مبحث نهم مقررات ملی ساختمان

4- نشریه 543 معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور

تهیه کننده گان:

    مهندس مسعود پروین

  دکتر محمد علی شکوهی